Modellként szolgálhat más országok, területek részére is

Az EUROPÉER Alapítvány szervezésében workshopot tartottak Miskolcon, a Széchenyi utca 32. alatt 2014. november 20-án. 

A közös határmenti együttműködés keretében létrejött Health Info Projektet Dr. Pásztor Zsolt mutatta be. Az Ügyeletfigyelő Rendszer szakmai ismertetését és a Nonstopmed használatát a gyakorlatban Kun Árpád mutatta be. A november 20-i workshop kerekasztal beszélgetéssel fejeződött be.

Az EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány (röviden: EUROPÉER Alapítvány – www.europeer.eu), mint vezető partner és a Regionálna rozvojová agentúra prerozvoj Dolného Zemplína (RRA DZ – www.rradz.sk ), mint szlovák partner, a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, 2012. októberében közös projektet indított, a váratlan helyzetek kezelését támogató közös online ügyeletfigyelő rendszer kialakítására, a magyar-szlovák határmenti térség kiválasztott területein. A projekt azonosító száma: HUSK/1001/1.4.1/0019 Ügyeleti ellátásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos információk nem tartoznak az emberek mindennapi érdeklődési körébe. Fontosságára csak a váratlan helyzetek hívják fel a figyelmet. Különösen akkor, ha éjszakai orvosi ügyeletet, egy ünnepek alatt nyitva tartó gyógyszertárat, vagy egy hétvégén rendelő fogorvost kell felkeresni. Saját hazánkban, vagy más országban. 

 

Online ügyeletfigyelő

A projekt átfogó célja egy, a váratlan helyzetek kezelését támogató közös online ügyeletfigyelő rendszer kialakítása a magyar – szlovák határ menti térség kiválasztott területein (Borsod-Abaúj Zemplén megye és Kassa megye) – hangsúlyozta dr. Pásztor Zsolt. A fejlesztés célja egy olyan orvosi, illetve gyógyszertári ügyeletkereső kliens alkalmazás létrehozása, amely mobil operációs rendszeren, illetve webes böngészőn keresztül is elérhető.  

Az alkalmazás a felhasználó (mobil telefon által meghatározott) aktuális GPS pozíciója, vagy a felhasználó által megadott cím alapján megmutatja a legközelebbi orvosi ügyeletet, gyógyszertárat, azok jellemző adatait. 

A találatok szöveges formában és a térképen elhelyezve is megjeleníthetők. Az alkalmazás elősegíti az intézményekkel történő kapcsolatfelvételt (közvetlen hívás), illetve az alkalmazott eszköz lehetőségeire támaszkodva az útvonaltervezést, valamint az intézményhez történő eljutást. 

Az alkalmazás további kiegészítő, a felhasználás használatát segítő funkciókat is tartalmaz (pl. keresés, tájékoztatás, stb.) A kifejlesztett alkalmazás az alábbi főbb funkcionalitásokkal rendelkezik: térkép alapú patika és orvosi ügyeletkereső funkció, keresések különböző kritériumok szerinti finomítása. Részletes intézményi oldal, az intézménnyel kapcsolatos jellemző információval. Kedvenc intézmények mentése, legutóbb megtekintett intézmények listája. Hasznos információk (segélykérő telefonszámok, ügyeletekkel kapcsolatos információk, stb.). Visszajelzés küldési lehetőség. 

Az alkalmazást egyrészt mobil operációs rendszerekre, másrészt pedig webes böngészőkre lett kifejlesztve: Android, Windows Phone, iOS mobil operációs rendszerek, valamint bármilyen modern, webes böngésző (Cookie-k, Javascript használatának engedélyezése szükséges) 

Az ügyeletfigyelő rendszer közvetlen célcsoportjai: Projektterületen élő lakosság, tanuló, más területről érkező diákok, munkavállalók. Az itt levő utazási irodák, szállodák, idegenforgalmi egységek, a projektterületre érkezők (turisták, üzletemberek, stb.)

 

Multiplikátor hatás 

A kidolgozandó szolgáltatás legfontosabb jellemzői: térképi megjelenítés; GPS, illetve cella információ alapján a legközelebbi ügyeletek listázása; folyamatosan frissített adatbázis; navigációs lehetőség; alkalmazás több platformon való elérhetősége. Az alkalmazás jelentősége abban áll, hogy az országhatárt figyelmen kívül hagyva, területfüggő, naprakész adatokat szolgáltat az aktuális ügyeletekről, valamint megadja a legközelebbi, illetve leggyorsabban elérhető ügyeletek listáját. 

A projekt modellként szolgálhat más térségek, országok és tématerületek számára. A projekt multiplikátor hatása jelentős, mivel kiterjeszthető a két ország további részeire, más országokra, illetve további tématerületekre is.

 

SZI