Lezárult a primer adatgyűjtés a magyar oldalon

Magyar oldalon lezárult a primer adatok gyűjtése, melynek eredményeként (az adott időpontban) naprakész orvosi és gyógyszertári adatok állnak rendelkezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozóan.

A projekt által lefedett területet, illetve felmért intézményeket az alábbi ábra illusztrálja.

20140930_pic

Az adatgyűjtés során számos tapasztalatot szereztünk.

Az egyik, és talán legfontosabb tapasztalat az, hogy a primer és a szekunder adatgyűjtés során gyűjtött adatok között eltérés tapasztalható. Ezek az eltérések jellemzően az ügyeleti helyszínekben, az üzemeltetőben és a rendelkezésre állás idejében tapasztalhatók.

Szintén fontos tapasztalat, hogy a gyógyszertárak, ügyeletek képviselői eltérő módon viszonyultak a projekthez, és általában egy ilyen adatbázisban történő szerepléshez. Voltak olyanok, akik örömmel fogadták egy ilyen alkalmazás, illetve adatbázis létrehozását. Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik a válaszadástól is el akartak zárkózni, annak ellenére, hogy nyilvános, közérdekű adatról van szó (ráadásul olyanról, amit minél több ember számára elérhetővé kellene tenni). Tekintettel arra, hogy az adatok naprakészségének kiemelt jelentősége van, ezért azok aktualizálása érdekében fel kell készülni a helyzet kezelésére.

Egy közelmúltban hozott döntés eredményeként a projekt megvalósításának véghatárideje 2 hónappal meghosszabbításra került, így az ügyeletfigyelő rendszer a tervek szerint 2014. novemberére készül el, így még ebben az évben megkezdhető a használata.