Júniusban folytatódott az ügyeleti adatok gyűjtése

Júniusban – a szekunder adatgyűjtés eredményeire támaszkodva – megindult az ügyeleti adatok primer módon (terepen) történő gyűjtése.

A primer adatgyűjtés nagy jelentőséggel bír, mert ennek során várakozásunk szerint fontos tapasztalatokat lehet szerezni a szekunder adatok megbízhatóságáról, az ügyeletszervezésben lévő összefüggésekről, szabályszerűségekről, valamint az egyes intézmények nyitottságáról, együttműködési készségéről. Emellett felvételre kerülnek az adott intézmények GPS koordinátái, valamint fényképes dokumentáció is készül róluk.

Az ütemezés tekintetében alapvető szempont volt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye orvosi ügyeleti helyszínnel rendelkező települései, különös tekintettel a határ menti területekre, az első etapban szerepeljenek a mintaterületben. Ennek célja részben az volt, hogy az induló informatikai fejlesztés számára minél több gyakorlati probléma kerüljön feltárásra, helyzetet tárjunk fel, részben az, hogy meggyőződjünk, a Magyarországon zajló folyamatos egészségügyi átszervezések érintették-e a határ menti ügyelet gyakorlatát. Ugyanez az elv vonatkozott az orvosi ügyeleti helyszínek közelében található gyógyszertárakra is.

A munka a továbbiakban a primer adatgyűjtéssel, illetve ezzel párhuzamosan az informatikai fejlesztéssel folytatódik.

Az ügyeletfigyelő rendszer a tervek szerint 2014. szeptemberére készül el, így még ebben az évben megkezdhető a használata.